Producten
Nieuwe producten
Aanbiedingen
Unicef / Amnesty
Themadagen
Kerstpakketten
Grootverbruik
l  Eten & Drinken  l  Kunstnijverheid  l  Sieraden  l  Accessoires  l  Wierook  l  Speelgoed  l  Papier  l l  Home  l  Terug
Contact  l  Sitemap  l
l  Aardewerk  l  Glas  l  Hout  l  Steen  l  Divers  l

Chullucanas
Peru

In Peru, een land met een eeuwenoude cultuur, neemt het werk met in de onmiddellijke omgeving voorhanden zijnde materialen een belangrijke plaats in.

Klei, wol, verfstoffen, vezels en planten, mineralen en metalen vormen basismaterialen.

De wijze van maken van de chullucanas, de vormgeving, de wijze van decoreren en het bakken van het aardewerk gebeuren nog op dezelfde wijze als in de 4-de eeuw voor Christus. De klei wordt gemengd met water, uitsluitend afkomstig van bergbeekjes of van regenwaterreservoirs. Met handen en voeten, zonder draaischijf, worden de voorwerpen met behulp van stenen gevormd. Ook de buitenkant wordt zo bewerkt, soms worden daarin allerlei figuren gekrast. Daarna worden de vazen en schalen in rustieke houtgestookte ovens gezet om ze langzaam te bakken. Deze ovens zijn van generatie op generatie gebruikt vanaf de pre-incatijd. De vorm van de oven is rond, omdat dat zorgt voor de juiste verdeling van de temperatuur. Na het bakken worden ze met traditioneel bereide verf- en kleurstoffen geschilderd met figuren ontleend aan oude vertellingen van de oude landbouwers of geometrische en golvende patronen. De techniek is een zogenaamde positief/negatief procedé: de tekeningen worden bedekt met een mengsel van oxiden en planten, daarna worden ze gerookt om de donkere kleur te verkrijgen. De bedekte delen behouden hun originele tint en worden later met natuurlijke verfstoffen verder ingekleurd.

De maker van dit product heeft de unieke stijl van zijn ontwerpen gecombineerd met functionaliteit. Cusco Peru (importeur) steunt de maker met betere voorzieningen voor de productie en een continue afname van zijn producten.

Mexicaans aardewerk
Maxico

Een kleurrijke, met de hand beschilderde snackschaal uit Mexico. Gemaakt volgens een meer dan 500 jaar oude Mexicaanse traditie die oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt.

De pottenbakkers halen de klei uit de Mexicaanse heuvels. De natuurlijke verfstoffen uit de klei zelf hebben inmiddels plaatsgemaakt voor fellere kleuren. En dat sluit beter aan bij de trends van vandaag. Een groot familiebedrijf maakt de potten. De werknemers werken onder goede omstandigheden: uit de zon en uit de wind. Er werken voornamelijk vrouwen, die met het inkomen ondermeer het schoolgeld voor hun kinderen betalen.

De vrouwen beschilderen de schalen volgens een eigen ontwerp. Geen schaal is dus hetzelfde. Een deel van de opbrengst wordt geďnvesteerd in productiemiddelen, zoals een elektrische oven. Dankzij deze nieuwe oven is de productie gestegen, waardoor de werkgelegenheid kan groeien.

10% extra korting

op alle Kunstnijverheid artikelen

Van 30 November tot en
met 5 December 2013
in onze winkel in Hoek van Holland

Omhoog  l  Terug
l  Eten & Drinken  l  Kunstnijverheid  l  Sieraden  l  Accessoires  l  Wierook  l  Speelgoed  l  Papier  l

Copyright © Keja Media - All rights reserved 2009