Producten
Nieuwe producten
Aanbiedingen
Unicef / Amnesty
Themadagen
Kerstpakketten
Grootverbruik
l  Eten & Drinken  l  Kunstnijverheid  l  Sieraden  l  Accessoires  l  Wierook  l  Speelgoed  l  Papier  l l  Home  l  Terug  l
l  Contact  l  Sitemap  l
Eerlijke handel
Producten
Nieuwe producten
Aanbiedingen
Themadagen
Kerstpakketten
Grootverbruik koffie
Vrienden pagina
Zakelijke vrienden
Vrijwilligers
Onze wereldwinkel
Contact

De geschiedenis van onze Wereldwinkel in Hoek van Holland
Geschreven door de oprichter van de Wereldwinkel Hoek van Holland: Jaap Hortensius

Toen in 1968 in New Delhi de UNCTAD Handelsconferentie mislukte, omdat het rijke Westen de vrije toegang tot hun markten voor de producten uit de arme landen blokkeerden, zijn de Wereldwinkels ontstaan als protest tegen deze oneerlijke situatie.

Met de verkoop werd niet alleen aangetoond dat de mensen in de ontwikkelingslanden zwaar onderbetaald werden, maar tevens dat door het kopen van hun producten de klanten daadwerkelijk konden meehelpen de armoede te bestrijden. De eerste Wereldwinkel werd in Breukelen op 1 mei 1969 geopend.


De Wereldwinkel Westland begon met een caravan. Elke zaterdag stond de caravan in een ander dorp.
Al snel volgden meer winkels, ook in het Westland. Omdat het niet gemakkelijk (en te duur) was een winkelpand te vinden, sloten groepen vrijwilligers uit diverse plaatsen in het Westland zich bij elkaar aan. Er werd een caravan op de kop getikt en omgebouwd tot verkoopwagen. Iedere zaterdag stond de caravan in een ander dorp. Het was natuurlijk niet ideaal, maar werkte goed. Deze caravan heeft bijna 15 jaar dienst gedaan. Intussen gingen de verschillende groepen in hun woonplaats op zoek naar winkelpanden. Dat is goed gelukt, ook in Hoek van Holland. Daar werd op 29 november 1985 in de 1e Scheepvaartstraat de Wereldwinkel Hoek van Holland geopend.

De zaken gingen goed en na 10 jaar kon op 8 juni 1995 een veel groter pand in de Prins Hendrikstraat 221 in gebruik worden genomen. Dat was een hele vooruitgang. Helaas bleef de omzet wat achter bij de verwachtingen en we konden de huisvestingskosten op den duur niet meer opbrengen. Gelukkig kwam het bestuur van de Deelgemeente ons te hulp en bood ons een ander pand aan in de Prins Hendrikstraat op nr. 265, dat meer in het centrum lag, op voorwaarde dat wij in hetzelfde pand een Toeristeninformatiepunt zouden runnen. Dus openden wij op 17 mei 2003 een prachtige winkel op een schitterende locatie. De combinatie Toeristeninfo en Wereldwinkel bleek in de praktijk erg goed en tot ieders tevredenheid te werken. Maar na 4 jaar wisselde de Deelraad van samenstelling en het spreekwoord zegt niet voor niets: "Andere heren, andere wetten".


De Wereldwinkel Hoek van Holland nu in de Prins Hendrikstraat 257.
We moesten een paar panden opschuiven naar nummer 257, een veel kleinere winkel en zonder toeristeninformatiepunt.

Met vereende krachten werd het nieuwe pand in orde gemaakt en het is een heel gezellige winkel geworden, net groot genoeg om ons doel te verwezenlijken: kunstnijverheid en verpakte etenswaren verkopen om de producenten in ontwikkelinglanden te helpen een beter bestaan op te bouwen.

Kom ook eens bij ons Wereldwinkelen!

Omhoog  l  Terug
l  Eten & Drinken  l  Kunstnijverheid  l  Sieraden  l  Accessoires  l  Wierook  l  Speelgoed  l  Papier  l

Copyright © Keja Media - All rights reserved 2009