Producten
Nieuwe producten
Aanbiedingen
Unicef / Amnesty
Themadagen
Kerstpakketten
Grootverbruik
l  Eten & Drinken  l  Kunstnijverheid  l  Sieraden  l  Accessoires  l  Wierook  l  Speelgoed  l  Papier  l l  Home  l  Terug  l
l  Contact  l  Sitemap  l
l  Boeken  l  Bloknotes  l  Kaarten  l

Bloknotes
Sri Lanka

Olifantenpoep-papier

'De fabricage van dit papier beschermt olifanten' Sri Lanka 2005. Nog steeds worden per dag gemiddeld 2 olifanten gedood, omdat ze de oogst van de boeren vernielen. Maar olifanten zijn ook productief. Hoe vreemd het ook lijkt, uit de ontlasting van olifanten wordt een speciale stof gewonnen die recycling papier extra stevig maakt. Om olifant en mens dichter bij elkaar te brengen, is er op Sri Lanka een speciaal papierproject opgezet. Een papierrecycling fabriek waar men gebruik maakt van de ontlasting van olifanten. En waar momenteel 110 jonge mensen een salaris verdienen.

De fabriek
Olifanten eten kokosbladeren, jakbladeren en kitulschors. Een volwassen olifant eet tot 180 kilo per dag en ontlast zich 16 keer per dag. De olifanten die overdag worden ingezet voor sjouwwerk, verblijven 's nachts bij de papierfabriek waar ze eten en slapen.
Hun ontlasting wordt verzameld en gedroogd in de zon. Daarna wordt het gekookt met margosa bladeren, een natuurlijk desinfecteermiddel. De overgebleven resten (strootjes en takjes) worden vermengd met afvalpapier van kantoren uit Colombo tot een goede pulp. Met zouttoevoegingen brengt men de gewenste kleur aan. Deze pulp wordt vervolgens met de hand geschept in een vorm. Van 10 kilo olifantenpoep worden 120 vellen papier of 60 vellen karton gemaakt die op hun beurt weer worden gebruikt voor een groot assortiment artikelen als kaarten, boekenleggers, memoblokken, albums, etc.
In de fabriek werken jonge mensen, zowel mannen als vrouwen, die nog thuis wonen of pas zijn getrouwd. Een groep werkt overdag en een groep werkt 's nachts. De werknemers verdienen een salaris waarmee ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Een deel van de opbrengst van de fabriek gaat naar een stichting ter bescherming van de olifant.

Scholingsprojecten
Initiatiefnemer van dit ‘olifantenpoep-project’ is Thusitha Ranasingghe, afkomstig uit een drukkersfamilie.
De bedoeling is dat er in de jungle aan de westkant van Sri Lanka een tweede fabriek komt. Juist in dit gebied hebben de boeren last van olifanten die de oogst vernielen. Met de fabriek hoopt men dat de boeren een extra inkomen kunnen verdienen als de oogst tegenvalt.
De Nederlandse importeur Lanka Lamai besteedt een deel van de winst aan scholingsprojecten in Sri Lanka. Ondertussen zijn er ondermeer 6 scholen en een bibliotheek gebouwd.
Lanka Lamai betekent kinderhulp Sri Lanka en is opgericht met het doel scholing voor kinderen in de arme gebieden van Sri Lanka te realiseren.
Momenteel financiert de importeur ook opleidingen voor volwassenen.
l  Boeken  l  Bloknotes  l  Kaarten  l Omhoog  l  Terug
l  Eten & Drinken  l  Kunstnijverheid  l  Sieraden  l  Accessoires  l  Wierook  l  Speelgoed  l  Papier  l

Copyright © Keja Media - All rights reserved 2009